Kosmobiologia w służbie ogrodnictwa

Kosmobiologia w służbie ogrodnictwa

Od najdawniejszych czasów wiadomo, że większość prac ogrodniczych, podobnie, jak i rolniczych, zależy od rytmu słonecznego i księżycowego. W obecnych czasach również trudno wątpić w fakt, że Słońce posiada silny wpływ na pogodę i wszelkie rośliny. Podobnie rytmy Księżyca wywierają wpływ na całą przyrodę. Decydują na przykład o szybkości wzrostu roślin i krążeniu soków w organizmach żywych.

W uprawach roślin należy przestrzegać zarówno rytmu słonecznego, jak i księżycowego, chociaż na pewno słoneczny ma pierwszeństwo. Jednak księżycowy też jest ważny. Przykładowo siew i sadzenie roślin o jadalnych częściach nadziemnych najlepiej jest przeprowadzać w okresie od nowiu do pełni. Trzeba pamiętać, że wszystkie zboża i rośliny strączkowe oraz ogórki, dynie, pomidory, drzewa i krzewy owocowe powinno się sadzić lub przesadzać w okresie, gdy Księżyca na niebie przybywa – najlepiej między I kwadrą i pełnią.

Zbiory owoców oraz niektórych warzyw – np. pomidorów, czy fasoli – należy dokonywać w dzień słoneczny po południu.
Warto też wiedzieć, że nasiona zbierane przed pełnią posiadają najwięcej wartościowych składników, ale z drugiej strony – z powodu większej wilgotności – są bardziej podatne na choroby grzybowe i pleśnie.

Mądrość ludowa wskazuje, że zboża należy zwozić z pól przed nowiem. Wtedy dobrze wysycha i lepiej się przechowuje w stodołach.

Zioła, z których wykorzystujemy kwiaty i ziele oraz jednoroczne kwiaty ozdobne – najlepiej jest przesadzać, ścinać i suszyć podczas przybywającego Księżyca, zwłaszcza między I kwadrą a pełnią.

Rośliny korzeniowe, cebulowe, kłączowe i bulwiaste oraz zioła, z których wykorzystywane będą korzenie, sieje się i przesadza w czasie ubywającego Księżyca – najlepiej między pełnią a III kwadrą.

Warto poszerzać wiedzę z zakresu kosmobiologii, jak również sięgać do zasobów potężnej mądrości ludowej, by wykorzystywać ją dla wielorakich korzyści naszych ogrodów. Dzięki niej możemy bowiem wyhodować zdrowsze i bujniejsze rośliny, a tym samym zebrać obfitsze plony.