Koperek – dlaczego warto go docenić jego wartości zdrowotne?

Koperek ogrodowy to jeden z popularniejszych dodatków w naszej kuchni. Dla jednych jest to tylko smaczna przyprawa, dla innych – naturalny lek na liczne przypadłości. Co warto wiedzieć o koperku oraz o tym, jak zdrowa dieta z jego udziałem wpływa na nasz organizm?
Koperek ogrodowy i jego wartość odżywcza
Koperek to rewelacyjne źródło wielu składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W roślinie tej znajdziemy sporo witamin i minerałów, m.in. wapń, fosfor, magnez, potas oraz witaminę A. Każdy z tych składników ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz na ogólny stan naszego zdrowia. Koperek zawiera ponadto spore ilości olejków eterycznych, w których znajdują się garbniki, cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe i inne związki, dzięki którym koperek ma korzystny wpływ na naszą formę.
Prozdrowotne właściwości koperku
Wiadomo, że koperek ma dużą wartość odżywczą i może wspierać nas solidną porcją witamin i minerałów. A co zyskamy w chwili, gdy z jego wsparcia zaczniemy korzystać regularnie? Wiadomo, że koperek to świetny naturalny lek na problemy związane z trawieniem, m.in. na wzdęcia oraz bóle brzucha. Koperek pomaga też w walce z bakteriami, świetnie też sprawdza się w walce z kolkami u dzieci. Nasiona kopru są ponadto cennym wsparciem dla tych kobiet, które mają problemy z regularnym cyklem menstruacyjnym, oraz dla tych, którzy zmagają się ze stanami zapalnymi.
Koperek w kuchni
Bez względu na to, jak koperek wpływa na nasze zdrowie, doskonale sprawdza się on jako przyprawa do wielu dań. W jaki sposób możemy go wykorzystać? O koperku wspominają praktycznie wszystkie przepisy na mizerie i kiszonki, pojawia się on również w wielu sałatkach i zupach. Możliwości włączenia go do diety jest sporo. Bez względu na to, w jaki sposób to zrobimy, jedno jest pewne – nasz organizm sporo na tym zyska.
źródło: czemu.pl – blog o odchudzaniu i zdrowym stylu życia