Kiełki słonecznika i ich wartość odżywcza

Kiełki słonecznika i ich wartość odżywcza

Kiełki słonecznika to jeden z tych dodatków, dzięki którym nasze codzienne menu może nabrać wyjątkowego charakteru. Ten niewielki dodatek ma ogromną wartość odżywczą, a regularne korzystanie z jego mocy każdemu z nas może przynieść wiele korzyści.

Co warto wiedzieć na temat kiełków słonecznika? W jaki sposób mogą one wspierać nasz organizm?

Kiełki słonecznika mogą zaskoczyć nas swą wartością odżywczą, a lista witamin i minerałów, jakie można w nich znaleźć, jest długa. Wiadomo, że ten niepozorny dodatek stanowi bardzo dobre źródło witamin z grupy B, nie brak tu również tak cennych substancji, jak witamina A, C, D, E oraz K. W kiełkach słonecznika znaleźć można również sporą ilość składników mineralnych, takich jak fosfor, krzem, magnez, jod czy kobalt. Dodatkowym skarbem tych kiełków są cenne kwasy tłuszczowe, dzięki którym nasz organizm może sobie lepiej radzić z codziennymi wyzwaniami.

Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które będą regularnie sięgać po kiełki słonecznika? Wiadomo, że dzięki licznym przeciwutleniaczom, ten niepozorny dodatek staje się niezwykle skutecznym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nas zatem ochronić przed zbyt wczesnym procesem starzenia się oraz przed takimi zagrożeniami, jakimi są choroby nowotworowe. Kiełki ze słonecznika zajmują też bardzo ważne miejsce w profilaktyce takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca. Po ten dodatek warto sięgnąć też ze względu na fakt, iż kiełki te mogą stać się cennym wsparciem dla naszego serca. Mniej problemów z przemianą materii, większa odporność organizmu – oto kolejne korzyści, na jakie można liczyć dzięki włączeniu kiełków słonecznika do swej diety.

Sałatki, surówki i kanapki z takim dodatkiem zapewnią nam dodatkową ochronę przed stanami zapalnymi, pomogą nam też utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie. Dieta z takim dodatkiem wyjdzie zatem każdemu z nas na zdrowie, a im wcześniej docenimy moc tych kiełków, tym lepiej dla nas.

źródło: www.argumenty.pl – lifestyle, serwis ogólnotematyczny